انتخاب زبان برنامه نویسی
این موضوع یکی از متداول ترین سوالاتی است که برای علاقه مندان به برنامه نویسی پیش می آید و در اکثر اوقات هم آن ها به جوابی که قانعشان کند نمی رسند. شاید این مقاله راه حلی باشه برای این سوال.
انتخاب زبان برنامه نویسی، آن قدر هم اهمیت ندارد!
بله، درست خواندید، زبانی که شما قرار است یاد بگیرید آن قدر که شما فکر می کنید اهمیت ندارد.
دلایل مختلفی برای جمله بالا وجود دارد اما مهم ترین آن ها این است که اکثر زبان های برنامه نویسی، هسته مشترک دارند. شاید سینتاکس آن ها متفاوت باشد و شاید کاملا ویژگی های متفاوتی داشته باشند اما اغلب آن ها ویژگی های مشترک زیر را دارند:
- ساختار پایه برای شاخه ها ( Branching )
- ساختار پایه برای لوپ ها
- فراخان روش ها و متد ها برای فرآیندها
- راهی برای مرتب کردن کُد در سطح هال بالا
بعضی زبان های برنامه نویسی آن قدر به هم شبیه هستند که اگر شما یکی از آنان را یاد بگیرید، تقریبا زبان دیگری را نیز آموخته اید. جاوا و #C مثال های خوبی برای این موضوع هستند.
همیشه یادگیری اولین زبان برنامه نویسی سخت است. هنگامی که شما آن را به خوبی یاد بگیرید زبان دوم بسیار آسان تر خواهد بود و زمانی که روی بیشتر از ۲ زبان تسلط داشته باشید زبان های بعدی بسیار ساده خواهند بود.
شاید اگر شما روی هیچ زبان برنامه نویسی تسلط نداشته باشید این حرف ها کمی توخالی به نظر برسند اما من بیشتر از ۴ زبان برنامه نویسی را یاد گرفته ام و به جرات می توانم بگویم که اولین زبان سخت ترین آن هاست.
نکاتی برای انتخاب زبان برنامه نویسی
اگرچه همان طور که در بالا گفته شد، این که کدام زبان برنامه نویسی را یاد بگیرید به اندازه تسلط شما روی مفهوم برنامه نویسی اهمیت ندارد، با این حال اگر هنگام تصمیم گیری به مشکل برخورد کردید به ۵ نکته زیر توجه کنید:
- چشم انداز کاری و آینده
- تکنولوژی مورد علاقه شما
- سطح دشواری
- منابع در دسترس
- تطابق پذیری
چشم انداز کاری و آینده
برای اکثر برنامه نویسان توجه به این نکته که زبان برنامه نویسی مورد نظر چه آینده شغلی را برای ایجاد می کند و آینده آن زبان برنامه نویسی، مهم ترین مسئله است.
هنگام نوشته شدن این مقاله زبان های زیر بسیار محبوب بوده اند:
- #C
- Java
- Python
- Ruby
- JavaScript
- ++C
- PHP
اگر شما می خواهید که به صورت فری لنس کار کنید، بهتر است که تمرکز بیشتری روی زبان های برنامه نویسی خاص داشته باشید و کمتر روی زبان های عام بروید و سعی کنید در آن زبان خاص، به عنوان یک حرفه ای شناخته شوید .
هرچند پینشهاد ما این است که به عنوان اولین زبان برنامه نویسی زبان فراگیر و عامی را انتخاب نمایید.
در نظر داشته باشید که آینده یک زبان برنامه نویسی هیچگاه به طور قطع مشخص نیست. برای مثال، در گذشته پیش بینی شده بود که جاوا اسکریپت محکوم به نابودی است و هیچ شانسی برای بقا ندارد!
هم اکنون این زبان پنجمین زبان برنامه نویسی از نظر محبویت است.
پس تلاش بیهوده برای پیش بینی آینده انجام ندهید مگر این که آینده را می بینید و در این صورت هم به شما پیشنهاد می کنیم که از برنامه نویسی دست بکشید و وارد مقوله هایی مانند خرید بیت کوین و بورس شوید!
تکنولوژی مورد علاقه شما
یکی از روش هایی که به وسیله آن می توانید زبان برنامه نویسی خود را انتخاب کنید، توجه به علایق خودتان است.
برای مثال خیلی از توسعه دهندگان اندروید به دلیل علاقه به خود این سیستم عامل وارد این حوضه می شوند و برای اکثر آنان جاوا بهترین گزینه ممکن است چرا که جاوا زبان اصلی برای توسعه نرم افزار های اندروید است( اگرچه شما می توانید با خیلی از زبان های دیگر نیز زمینه اندروید فعالیت داشته باشید).
از آن جایی که معمولا اولین زبان سخت ترین زبان برای یادگیری است، تلاش کنید حتما در حوضه مورد علاقه خود وارد شوید تا به دلیل علاقه هم که شده، بتوانید این راه را تا انتها طی کنید.
یکی از دوستان من علاقه خاصی به آیفون داشت و بسیار به تکنولوژی های به کار رفته در آن توجه نشان می داد. به همین دلیل به راحتی وارد حوضعه توسعه Objective-c و swift شد و اکنون هم درآمد بسیار بالایی از این راه دارد.
پس به یاد داشته باشید از این که زبان برنامه نویسی خود را بر حسب علاقه انتخاب کنید نترسید، همین علاقه باعث موفقیت شما خواهد شد.
سطح دشواری:
به زبان ساده، یادگیری بعضی از زبان های برنامه نویسی دشوار تر است.
من به شخصه پیشنهاد نمی کنم شخصی که هیج آشنایی با برنامه نویسی ندارد، اولین زبان خود را ++C انتخاب کند چرا که در مقایسه با زبان های برنامه نویسی دیگر، دشوار تر است دلیل آن هم به مدیریت حافظه و Pointer ها و نکته های ظریف دیگر بر می گردد. حرف من را اشتباه برداشت نکنید، ++C یک زبان برنامه نویسی بسیار قوی است اما برای انتخاب اول، بهترین گزینه نیست.
برای شروع زبان هایی مانند: C# ، Lua ، Python، Ruby و PHP گزینه های مناسب تری هستند.( توجه کنید که آسان بودن یادگیری یک زبان دلیل بر بی فایده بودن آن زبان نیست! )
منابع در دسترس
در حالی که اکثر زبان های برنامه نویسی منابع بیشماری مانند کتاب، فیلم های آموزشی و … دارند بعضی از آنان این طور نیستند که یادگیری آنان را دشوارتر می کند.
شاید امروزه که برای اکثر زبان های برنامه نویسی منابع بیشماری وجود دارد، این مشکل مانند قبل حس نشود، اما هنوز هم این موضوع نکته ای است که نباید نادیده گرفته شود.
فرض کنید می خواید جاوا اسکریپت را یاد بگیرید، شما می توانید به راحتی و بدون نصب هیچ برنامه ای، تنها از طریق مرورگر خود این زبان برنامه نویسی را یاد بگیرید و ابدا مشکلی برای شما پیش نخواهد آمد اما در بسیاری از زبان های دیگر شرایط به این آسانی نخواهد بود.
همچنین به اطرافیان خود و زبان های برنامه نویسی که آنان تسلط دارند توجه کنید. وجود شخصی که بتواند سوال های شما را به سرعت جواب دهد و شما را در این راه همراهی کند، یادگیری شما را به کل متحول خواهد کرد.
تطابق:
زبان برنامه نویسی#C را در نظر بگیرید، این زبان به لطف ماکروسافت تطابق پذیری بسیار بالایی پیدا کرده است. شما تقریبا روی هر پلتفرمی می توانید با #C کار کنید. (لینوکس ، مک ، ویندوز ، وب و حتی IOS و اندروید! )
یا جاوا اسکریپت را در نظر بگیرید، شما می تونید برای کار های روباتیک و بورد های آردینو هم از این زبان استفاده کنید!
در نظر داشته باشید این تطابق پذیری در میان زبان های برنامه نویسی مختلف متفاوت است اما هر روزه زبان های مختلف با پلتفرم های مختلف تطابق پیدا می کنند و زبان ها دیگر شما را تنها به یک تکنولوژی خاص محدود نمی کنند.
همیشه به شاخه هایی که در آینده قرار است به آن ها وارد شوید نیز توجه داشته باشید، برای مثال اگر می خواهید برای وب برنامه نویسی کنید اما می دانید که در آینده به سمت آندروید کشیده خواهید شد حتما به تطابق پذیری زبانی که قرار است یاد بگیرید توجه کنید.
نتیجه کلی:
همه ی زبان های برنامه نویسی قدرتمند هستند اما مهم ترین نکته این است که شما زبانی را انتخاب کنید که بتوانید مراحل یادگیری آن را به طور کامل طی کنید و در میان راه آن را رها نکنید و به یاد داشته باشید که برنامه نویسی نیاز به تمرین و تکرار زیاد دارد.
دیدگاهتان را بنویسید