باید ها و نباید های طراحی وب
طراحی وب بحث ظریفی است. نکته های بسیاری هستند که هنگام طراحی یک سایت باید به آن ها توجه شود. برای کمک به ساده سازی این موضوع، ما لیستی از باید ها و نباید هایی که هر طراح وبی باید به آن ها توجه کند تهیه کرده ایم. خبر خوب این است که همه آن ها نکات ساده ای هستند.
باید ها
۱. ایجاد یک تجربه کاربری مشابه، روی هر دستگاهی
بازدید کننده های سایت شما از دستگاه های مختلفی استفاده می کنند، آن ها از لپ تاپ، تبلت ، موبایل ، موزیک پلیر و حتی ساعت های هوشمند خود برای بازدید از سایت شما استفاده می کنند. یکی از اصلی ترین نکته های ایجاد تجربه کاربری مناسب، توجه به این موضوع است که بازدید کننده با هر دستگاهی که وارد سایت شما می شود باید یک تجربه مشابه را حس کند.
۲. طراحی فهرست و سیستم جهت یابی که استفاده از آن راحت باشد
فهرست و سیستم جهت یابی یک سایت شالوده کاربردی بودن آن است. به یاد داشته باشید اهمیتی ندارد که سایت شما چقدر خوب باشد اگر کاربرهای شما نتوانند راه خود را در سایت پیدا کنند. به همین دلیل سیستم جهت یابی سایت شما باید ویژگی های زیر را داشته باشید:
- ساده : باید ساده ترین ساختار ممکن را داشته باشد.
- شفاف: کاربر شما نباید به نحوه استفاده از سیستم جهت یابی فکر کند.
- یکسان بودن: ظاهر فهرست و نحوه کارکرد جهت یابی باید در تمام صفحات یکسان باشد.
سیستم جهت یابی خود را به نحوی طراحی کنید که بازدید کننده ها در هر صفحه ای که باشند با حداقل کلیک ممکن به صفحه مورد نظر خود برسند.
۳. تغییر رنگ لینک های بازدید شده
هنگامی که بحث جهت یابی به میان می آید، لینک ها یک فاکتور کلیدی هستند. زمانی که لینک های بازدید شده تغییر رنگ نمی دهند، کاربر می تواند ناخواسته وارد صفحه هایی شود که قبلا از آن ها بازدید کرده است.
دانستن جایگاه فعلی شما و جایگاهی که در گذشته داشته اید به شما برای تصمیم گیری در مورد آینده کمک می کند.
۴. امکان مشاهده اجمالی ( اسکن کردن صفحه در یک نگاه )
هنگامی که بازدید کننده ها وارد سایت شما می شوند احتمال بالاتری وجود دارد که به صورت کلی صفحه را بررسی کنند نسبت به این که همه چیز را از بالا تا پایین بخوانند. بنابر این تا زمانی که بازدید کننده به محتوای مورد نظر خود نرسد این نگاه اجمالی را ادامه خواهد داد.
به عنوان یک طراح وظیفه شما ایجاد یک سلسله مراتب مناسب است. به این صورت که اجزا را طوری قرار دهید که بیانگر اهمیت آنان باشد.
۵. اطمینان از کارکرد همه ی لینک ها
کاربر هنگامی که روی لینکی کلیک می کند و با خطا ۴۰۴ روبرو می شود به سادگی صبر و تحمل خود را از دست می دهد. زمانی که بازدید کننده ها در جستجوی مطلبی هستند، انتظار دارند که همه ی لینک ها به درستی و بدون خطا کار کنند.
۶. اطمینان از این که لینک های قابل کلیک، شبیه لینک های قابل کلیک هستند!
ظاهر یک جز، کاربرد آن را مشخص می کند. اجزایی که شبیه لینک ها یا دکمه ها به نظر می رسند اما قابل کلیک نیستند( مثل کلماتی که زیر آن ها خط کشیده شده است ) به راحتی موجب گیج شدن کاربر می شوند. بازدیدکننده و کاربر شما باید به راحتی تشخیص دهد که کدام قسمت های صفحه قابل کلیک هستند.
اجزا قابل کلیک باید برای کاربر مشخص باشند
نباید ها
۱. انتظار بازدید کننده برای بارگذاری محتوا
میزان تحمل و صبر کاربران وب بسیار پایین است. طبق تحقیقات NNGroup : ده ثانیه حداکثر زمانی است که شما برای حفظ کاربر دارید.
حتی سایت هایی که در نهایت زیبایی طراحی شده اند و در هنگام بارگذاری نیز محتوای قابل توجهی از خود ارائه می دهند نیز در صورتی که سرعت لود پایینی داشته باشند، باعث از دست رفتن یک بازدید کننده می شوند.
۲. بازشدن صفحات در تب جدید
این موضوع را شاید بتوان یکی از بحث هایی دانست که هیچ گاه به جواب قطعی نرسیده است و کارایی آن ارتباط مستقیمی با نوع سایت و کاربران آن دارد. باز شدن صفحه در تب جدید باعث غیر فعال شدن دکمه بازگشت و در نتیجه گیج شدن کاربران عادی خواهد شد. ( اگر کاربران سایت شما افراد مسلط به کامپیوتر هستند بهتر است صفحات شما در تب جدید باز شوند، اما باز هم این موضوع به صفحه مربوطه و نوع کاربری آن باز می گردد)
۳. استفاده بیش از حد از تبلیغات
مطالب شما به راحتی می توانند زیر سایه تبلیغات بروند و در نتیجه کار را برای بازدیدکننده سخت تر کنند. هر چند هر چیزی که شبیه تبلیغات به نظر برسد به احتمال بالا توسط کاربر نادیده گرفته خواهد شد. نکته آن است که طراح بتواند تعادلی را بین محتوا و تبلیغات برقرار کند.
۴. تغییر در نوار اسکرول
هایجک اسکرول(دزدی اسکرول) زمانی است که طراح/برنامه نویس در رفتار اسکرول تغییر ایجاد می کند. این تغییر می تواند شامل ایجاد افکت، جابه جابی صفحات یا طراحی دوباره نوار اسکرول باشد. این کار یکی از مواردی است که به شدت کاربر را آزار می دهد چرا که توانایی کنترل صفحه را از آنان می گیرد. وقتی شما وبسایتی را طراحی می کنید بهتر است آزادی کاربر را از او نگیرید( همیشه از این ویژگی دوری کنید مگر این که وبسایت شما گروه خاصی را هدف قرار داده است در نتیجه اگر کاربران خود را نمی شناسید، این ویژگی مناسب سایت شما نیست).
۵. پخش شدن خودکار موزیک و فیلم
پخش شدن اتوماتیک فیلم و موسیقی بدون دخالت بازدید کننده باعث مزاحمت آنان خواهد شد.این اجزا باید با دقت و تنها هنگامی که انتظار کاربر این نوع رفتار است، مورد استفاده قرار گیرند.( در سایت های ایرانی که قسمتی از آموزش آن ها به صورت ویدیویی است این موضوع به شدت حس می شود. سعی کنیم به کاربر حق انتخاب بدهیم )
۶. فدا کردن راحتی کار با سایت برای زیبایی
طراحی یک سایت یا رابط کاربری هیچگاه نباید روی نحوه تعامل کاربر با سایت تاثیر منفی بگذارد. استفاده از پس زمینه های شلوغ، یا رنگ بندی های نامناسب که روی خوانایی نوشته ها تاثیر می گذارند از مواردی هستند که باید از آن ها پرهیز کرد باید در نظر داشت که این مشکل حتی در کمپانی های خیلی معروف هم دیده می شود.( به عکس زیر توجه کنید ) و مختص به کسانی که تازه با طراحی وب آشنا شده اند نیست.
۷. استفاده از متن و تبلیغات چشمک زن
توجه کنید که محتوایی که به صورت مداوم چشمک می زنند می توانند در برخی افراد باعث ایجاد تشنج شوند. علاوه بر این استفاده از این موارد باعث از بین بردن تمرکز کاربر و خستگی او خواهد شد.
اگر شما هم باید یا نباید دیگری را در زمینه طراحی وب در ذهن خود دارید با ما به اشتراک بگذارید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تغییر و تحول وب
چگونه طراح بهتری باشیم؟ راهنمای ۵ دقیقهای برای کسانی که طراح نیستند
طراحی فرمهای مناسبتر
۷ نکته کاربردی برای تقلب در طراحی
تفاوت میان انیمیشن خوب و عالی در رابط کاربری
چطور خلاقیت میتواند نابودکننده یک وبسایت باشد
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی از سایتتون خوشم اومد . دمتون گرم خسته نباشین
ممنون خیلی خوب بود